Anasayfa

Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alanı Kentsel Tasarım Projesi

Türkiye’de ulusal öneme sahip 59 sulak alandan biri olan 27396 hektar büyüklüğüne sahip Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alanında Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili kurumların da desteği ile kapsamlı bir çalışma sonucunda Ekopark projesi hazırlanmıştır.

Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alanı Gaziantep ve Şanlıurfa illeri sınırları içinde yer almaktadır.

Proje Alanı; Fırat Nehri boyunca Birecik Barajı ve Karkamış Barajı arasındadır. Proje etkileşim alanları içerisine 2 ilçe merkezi ve 8 yerleşim alanı girmektedir.

Proje AdıKarkamış Kentsel Tasarım Projesi
DurumTamamlandı
KategoriKentsel Tasarım
İdareTarım ve Orman Bakanlığı III. Bölge Müdürlüğü
YerGaziantep
Metrekare325 hektar
Yıl2020
  • Kule Tanıtım ve Araştırma Merkezi
  • İdari Bina
  • Ekopark Restoran
  • Pazar Alanı
  • Ticari Birim
  • WC’ler
  • Kafeterya
  • Kaplumbağa Rehabilitasyon
  • Soyunma Odaları ve Duşluklar
  • Bungalovlar
  • Teras Restoran

Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alanı tabii zenginliklerinin yanı sıra kültürel ve tarihi zenginliğiyle de ön plana çıkmaktadır. Sulak alanın kuzeyinde en eski medeniyetlerden olan Zeugma Antik Kenti güneyinde Karkamış Antik Kenti bulunmaktadır. Bu iki antik kent arasında kalan 8 höyük proje alanının 55 km lik kültürel miras rotası içinde yer almaktadır.

Zengin bitki ve hayvan türleriyle karmaşık ilişkilere sahip yüzyıllardan beridir bulundukları bölgenin su rejimini düzenlemesi ve iklimi dengelemesinin yanı sıra balıkçılık tarım ve hayvancılık faaliyetlerine imkân sağlayan sulak alanlar yüksek değere sahip cazibe noktaları olmuşlardır.

29’u endemik 794 bitki türü, 199 kuş türü, 14 memeli türü 19 balık türü 35 sürüngen türü 3 tür iki yaşamlı canlı türü bu sulak alanda bulunmaktadır. Sulak alan, Nesli tehlike altında olan Dicle Çöpçü Balığına Çizgili İshak kuşuna, Alaca yalıçapkınına, Paspaş patka türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Fırat Kaplumbağası Dünyada sadece bu bölgede bulunur. Nesli tehlike altında olan ve ülkemizde sadece 200 adet kalan Kelaynak kuşu koruma altındadır. Fırat Nehri’nin kıyısında bulunan ve Tarım Orman Bakanlığınca kurulmuş olan Kelaynak Üretim İstasyonu kuşların bakımlarını ve tedavilerini yapmaktadır. Her şubat üremeleri için doğaya bırakılan kelaynaklar burada yaşamaktadır.

Bütün bu kaynak değerlerini korumak ve gözlemleyebilmek için projede ekolojik koruma bölgelerini birbirine bağlayan 40 km’lik habitat rotası önerilmiştir. Proje kıyı boyunca farklı peyzaj karakterleri barındıran ve buna göre her alanın özelliğine yönelik yaklaşımları içeren farklı kısımlardan oluşmaktadır.

I.Etap Ekopark’a çeşitli canlı formlarını içinde barındıran sazlık alanların üzerindeki köprüden geçerek sağlanmaktadır. Alana girdiğinizde ziyaretçileri karşılayan flamalar, bölgede ki yaban hayata ait görselleri sunmaktadır. Zeminde bulunan kaplumbağa ve kelaynak ayak izleri ziyaretçileri girişten başlayarak Ekopark’ın içine doğru yönlendirmektedir. Kent mobilyalarında kullanılan doğal malzemeler, sazlıklardan oluşmuş gölgelikler ekolojik yaşamdan izler taşımaktadır. I.Etap’ta;

  • Ön Meydan
  • Dijital Ekranlı Tanıtım ve Üç Boyutlu Maket Tanıtım Alan
  • Kule Meydanı
  • Açık Sergi Alanları
  • Tanıtım Panoları
  • Restoran
  • Kavaklı Meydan
  • Ekolojik Koruma Bölgesi yer almaktadır.

II.Etap Günübirlik Kullanım Alanı
2.Etap Günübirlik alanı toplam 19 hektar olup sahil şeridi 1 km’dir.

I. Park Alanı Birinci Park Alanı Sahil Şeridi İskele
II. Park Alanı
III. Park Alanı
VI. Park Alanı yer almaktadır.

III. Etap Bağlantı Yolu
1.Etap Ekopark ziyaretinden sonra her yaş grubuna yönelik aktivitelerin olduğu 2.etap Günübirlik alanına 3.5 km’lik taşıt ve bisiklet yolunun olduğu 3.Etap Bağlantı Yolu sayesinde ulaşılmaktadır.

IV.Etap Şanlıurfa Seyir Şanlıurfa Kule
Etaplar arası nehir taşımacılığı sırasında ara duraklardan olan IV.Etaplar, nehrin karşı kıyısında II.Etap Günübirlik Alan ve V.Etap Restoran Seyir Terası arasındadır. İki birimde de seyir meydanları bulunmaktadır.

V. Etap Restoran Seyir Terası
Etap Seyir terası Fırat nehrine ve Karkamış Sulak Alanına en hâkim noktasındadır. Bu kısımda seyir terasları restoran ve 5.Etap iskelesi bulunmaktadır.

 VI. Etap Peyzaj Restorasyon Alanları
Kum ocaklarının tahrip ettiği alanların bulunduğu projenin son kısmı olan 6.Etap Peyzaj Restorasyon Alanları ise peyzaj restorasyonu ve rehabilitasyon ile sulak alana geri kazandırılacaktır.

NEBULA

Olarak Sunduğumuz Proje Hizmetleri:​

Mimari Tasarım
Peyzaj Mimari Tasarımı
İç Mimari Tasarımı
İnşaat Mühendisliği
Makina Mühendisliği
Elektrik Mühendisliği
Jeoloji Mühendisliği
Harita Mühendisliği
Geoteknik Mühendisliği

NEBULA

Olarak Sunduğumuz Proje Hizmetleri:​

Mimari Tasarım
Peyzaj Mimari Tasarımı
İç Mimari Tasarımı
İnşaat Mühendisliği
Makina Mühendisliği
Elektrik Mühendisliği
Jeoloji Mühendisliği
Harita Mühendisliği
Geoteknik Mühendisliği

NEBULA

Olarak Sunduğumuz Proje Hizmetleri:​

Mimari Tasarım
Peyzaj Mimari Tasarımı
İç Mimari Tasarımı
İnşaat Mühendisliği
Makina Mühendisliği
Elektrik Mühendisliği
Jeoloji Mühendisliği
Harita Mühendisliği
Geoteknik Mühendisliği

İletişim Formu .

Nebula Mimarlık olarak, sizinle tanışmak ve projeleriniz hakkında daha fazla bilgi almak için sabırsızlanıyoruz. İster yeni bir proje için danışmanlık istiyor olun, ister Nebula Mimarlık’ın hizmetleri hakkında detaylı bilgi almak istiyor olun, iletişim formumuz aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.

Bize projenizle ilgili daha fazla detay verin veya sizinle iletişime geçmemizi istediğiniz konuyu belirtin. Ekibimiz, deneyimi ve uzmanlığı ile projelerinizi hayata geçirmenize yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.

İletişim formumuzu doldurarak, Nebula Mimarlık ile birlikte mimari vizyonunuzu gerçekleştirmek için ilk adımı atın. Sizinle yakında iletişime geçeceğiz!